maanantai 7. toukokuuta 2007

Ohje Eemeli-lakkiin


Ensin virkataan 4 ketjusilmukkaa ja yhdistetään ne renkaaksi. Tähän renkaaseen aletaan virkata pylväitä. Ensimmäisellä kerroksella pylväitä on 10 kappaletta. nämä yhdistetään taas piilosilmukalla kerroksen lopussa. Jatka näin lisäämällä joka kerros tasaisesti pylväitä niin, että muodostuu tasainen ympyrä"levy". Minulla lisäyksiä on ensimmäisillä kerroksilla noin joka toisen tai kolmannen pylvään kohdalla. Kun ympyrä suurenee, lisäysten tarvekin ainakin minulla pieneni. 2-3 vuotiaalle sopivassa koossa levyn halkaisija on 16-17 cm. Tästä tulee lakin ympärysmitaksi noin 50-53 cm.

Jatka virkkaamista ilman lisäyksiä, kunnes lakin reunan korkeus on 7 cm.
Aloita lipan virkkaaminen tekemällä lakin reunaan noin 21 cm:n matkalle kerros kiinteitä silmukoita. Käänny ja virkkaa toinen kerros aloittamalla yhtä silmukkaa kauempana reunasta => lippa alkaa muotoutua reunastaan vinoksi. Tee näin molemmissa reunoissa joka kerroksella, kunnen lipan "korkeus" on 4 cm.

Virkkaa lipan oikeasta reunasta alkaen kerros kiinteitä silmukoita ja kierrä koko lippa reunojaan pitkin, jolloin kavennukset peittyvät ja reunasta tulee siisti. Jatka tämän jälkeen virkkaamalla lakin reunan kiinteiden silmukoiden kerrokseen jääviin "reikiin" (eli niihin, mihin normaalistikin seuraava kerros virkattaisiin) piilosilmukoita, eli vie koukku reiän läpi, ota lanka koukulle ja vedä muodostuva silmukka suoraan edellisen silmukan läpi. Kierrä näin koko lakin reuna ja lipan ja reunan yhtymäkohta. Näin reunaan ei jää reikiä ja se muutenkin napakoituu. Lippa myös erottuu selkeämmin lakin reunasta.

Jos ohjeessa on epäselvyyksiä, niin vastaan mielelläni! Ohje löytyy kuvallisena myös blogistani!

Ei kommentteja: