torstai 26. huhtikuuta 2007

Poikapipon kuvia ja ohjeistusta

Poikapipo (ei tälle nyt tähän hätään parempaakaan nimeä löydy...) edestä,
sivulta,
ja takaa.

Tämä poikapipo soveltuu ehkä parhaiten sinne kilpailun ikäryhmän vanhempaan päähän eli siis eskari- tai kouluikäiselle (ehkä...) Oma mallipiponi on tehty sopivaksi esikoiseni (9 v) päähän, mutta kokoa on helppo muokata pipon saajapojalle soveliaaksi - ja koska pipo "sovitetaan" päähän sopivaksi kiinnitysnauhoilla, ei koon kanssa tarvitsekaan olla turhan tarkkana. Mallipipo on virkattu vanhasta novitan Bluesista virkkuukoukulla 3,5 mm, ja jos langan vaihtaa hieman ohuempaan ja ottaa koukun 3 mm, tulee koosta jo sopivampi esim. 4-5 -vuotiaan päähän.

Ja sitten asiaan eli ohjeistukseen: Virkkaa aloitusketjuksi 5 kjs ja sulje piilosilmukalla ympyräksi. Virkkaa aloitusympyrään ensin 4 kjs (= 1p + 1kjs) ja tee sitten 1p, 1kjs vielä 11 kertaa (12 pylvästä).
2. krs: 3kjs (1. p), sen jälkeen *2 pylvästä jokaiseen ketjusilmukkaväliin, 1 pylväs pylvään päälle* x 3, sen jälkeen 1 kjs, 1 pylväs aina pylväiden välisen kjs:n kohdalle (toista 5 kertaa), sitten toista * * x 3 ja vielä 1 kjs, 1 pylväs aina pylväiden välisen kjs:n kohdalle x 5, 1 kjs ja yhdistä piilosilmukalla 1. pylvään 3. silmukkaan.
3. krs: 3 kjs (1. p), tee 1 p samaan aloituskohtaan, tee pylväs jokaiseen pylvääseen ja 10. pylvääseen 2 pylvästä (yhteensä 12 pylvästä - tiiviimpi osio), sen jälkeen tee 1 kjs, 1 pylväs - joka toinen niin, että pylväs osuu pylväiden välisen ketjusilmukan kohdalle, joka toinen kerta niin, että pylväs virkataan pylvääseen, ja lopuksi vielä 1 kjs - (yhteensä 11 pylvästä - harvempi osio), toista vielä kertaalleen sekä tiiviimpi että harvempi osio, yhdistä piilosilmukalla 1. pylvään 3. silmukkaan.
4. krs: 3 kjs (1. p), tiiviimmässä osassa tee 1 p jokaiseen pylvääseen (12 p), ja harvemmassa osiossa tee 1 kjs, 1 p niin että pylväät tulevat alemman kerroksen pylväiden välissä olevan ketjusilmukan kohdalle (12 pylvästä), loppuun 1 kjs, toista tiivis osio kerran, toista harvempi osio kerran ja yhdistä piilosilmukalla 1. pylvään 3. silmukkaan.
5. krs: Tee kuten 4. krs, ainoa erotus, on että harvemmassa osiossa tulee 1 p lisää eli yhteensä 13 p.
6. krs: Tee kuten 3. krs. Tiiviimmissä osuuksissa lisää 2 pylvästä (= 14 p), harvemmissa osuuksissa tulee 1 pylväs lisää(= 14 p). Yhteensä kerroksessa tulisi olla 56 pylvästä.
7. krs: Tee kuten edellinenkin kerros, pylväitä yhteensä 62 (harvemmissa osuuksissa 15 p).
8. krs: Tee tiiviimmillä osuuksilla 1 p jokaiseen pylvääseen (=16 p), harvemmilla osuuksilla hyppää yli ensimmäisestä ja viimeisestä kjs-osuudesta ja tee 1 kjs, 1 p x 14 (=14 pylvästä).
9. krs: Tee tiiviimmillä osuuksilla 1 p jokaiseen pylvääseen (= 16 p), harvemmilla osuuksilla aloita pylväiden tekeminen ensimmäisestä kjs-osuudesta ja tee 1 kjs, 1 p x 15 (=15 p).
10. krs: Tee kuten 8. krs.
11. krs: Tee kuten 9. krs.
Aloita "hikinauhaosuuden" tekeminen: mallipipossani on jätetty tiiviimmässä osuudessa 4 pylvästä "kiristysvaraksi". Päätä itse kuinka suuren kiristysvaran haluat ja mene piilosilmukoilla esim. viidenteen pylvääseen kerroksen alusta laskien. Käänny, tee 1 kjs ja virkkaa 1 ks tiiviimmissä kohdissa jokaiseen pylvääseen ja harvemmissa kohdissa 1 ks jokaiseen kjs-väliin, 1 ks jokaiseen pylvääseen. Kerroksen päättyessä käänny, tee 1 kjs ja virkkaa seuraava kerros kiinteitä silmukoita. Omassa mallipipossani tein kiinteitä silmukoita alkuperäisellä silmukkamäärällä 3 kerrosta, sitten kavensin tasaisin välein n. 6 silmukkaa viimeisillä kolmella kerroksella, että hikinauhaosuudesta tuli napakka. 5. kerroksella virkkasin kerroksen loppuun ketjusilmukoita n. 35-40 kpl, ja palasin ketjua takaisin kiinteillä silmukoilla ja jatkoin 6. kerroksen toiseen päähän, tein samanlaisen kjs-ketjun (35-40 kjs), virkkasin siihen kiinteitä silmukoita ja yhdistin nauhan parilla piilosilmukalla hikinauhaosuuteen, katkaisin langan ja päättelin kaikki langanpäät siististi. Ja niin oli poikapiponi valmis!

Pipon voisi virkata kahdella eri värillä esim. niin, että kupu ja hikinauha ovat eri väriset tai raidoittaa koko pipon kahdella värillä. Tai tehdä hikinauhaosuuteen kirjovirkkausta. Tai kehitellä tiiviimpään osuuteen kiinnitettäväksi erilaisia virkattuja koristeita, kuten vaikkapa pääkallon, auton, lipun jne.

Tämä pipo soveltuu kesällä hellehatuksi, pitämään hiukset ja hiet poissa silmiltä. Se mahtuu mukavasti pyöräilykypärän alle, ja talvella se voi palvella vaikkapa lätkäkypärän alla lisäpehmikkeenä (kuten esikoisella - hänellä kun on nuo pitkähköt hiukset, jotka pitää saada pelatessa pois silmiltä... ). Jos haluaa suojata niskaa, voi niskaan virkata suojaavan "lärpäkkeen" - esikoisella sitä ei tarvita, kun hiukset suojaavat niskaa. ja uskaliaammat soveltajat voivat kehitellä eteen lipantynkääkin... =)

Mutta siinä se. Toivottavasti löytyy ohjeelle käyttöä, ja jos neuvoa kaipaatte, huikatkaa blogissa tai täällä.

9 kommenttia:

i_k kirjoitti...

tosi kiva ohje pojalle. Tälläinen meiltä on puuttunutkin. K i i t o s !

seijap kirjoitti...

Yes, tästä tykkää meidän ekaluokkalainen. Siis koukulle vaan. Kiitos.

Palaga kirjoitti...

Näyttää tosi hyvältä. Tätä täytyy tarjota isommallekin pojalle.

KirsiJ kirjoitti...

Taidankin lainata tätä ohjetta. On niin hyvä!
T: Eräs myssyjen ihailija

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, tätä kokeilen.

Palaga kirjoitti...

Yritin tehdä pipoa, mutta sekosin 2.kerroksella. En nimittäin saa mahtumaan tuota kaikkea 1.kerroksen 12 pylvään väliin. Voisiko joku selventää että missä teen väärin?

Pelagia kirjoitti...

Palaga, siinä aloituskerroksella tehdään siis 12 pylvästä ja jokaisen pylvään väliin virkataan 1 kjs. Toisella kerroksella tehdään jokaisen pylvään päälle 1 pylväs, ja jokaisen pylväiden väliin jäävän ketjusilmukan "ympärille" kaksi pylvästä (siis tämä tiheämmässä osuudessa), jolloin tiheään osuuteen tulee 10 pylvästä, sitten tehdään 1 kjs, 1 p niin, että ensimmäinen pylväs tulee kjs-kohtaan, seuraava pylväs pylvään päälle. Yhteensä näitä 1 kjs, 1 p -yhdistelmiä tulee harvemmalle osuudelle 6 kpl. Sitten toistat taas tuon tiheän osuuden, ja vielä kerran harvemman osuuden. Toivottavasti tämä selvensi... =)

Oranssi kirjoitti...

Voisin ihan hyvin kuvitella, että koululaisikäiset tytötkin huolisivat tällaisen. (Omilta en ole vielä kysynyt.) Heillä kun on ohi tuo mansikkamyssyaika eikä oikein pitsitkään kelpaa.

Anonyymi kirjoitti...

eipä ole aijemmin tullut vastaan näin sekavan kuulloista ohjetta.. yritin pojalle tehdä tällä ohjeella, mutta sekosin jo toisella kierroksella...