sunnuntai 13. toukokuuta 2007

Hämä-hämä-häkki, kiipes pipohon...

Tuli vielä yksi idea poikapipoksi, joten sehän piti heti toteuttaa:

Hämähäkkimies on ollut oma sarjakuvasankarisuosikkini jo silloin yli 30 vuotta sitten, kun itse innostuin sarjakuvista (se innostus ei muuten ole koskaan loppunutkaan...) ja nyt sitten Spiderman 3-leffan innoittamana syntyi tämä Hämis-pipo.


Pipo sivulta ja takaa.


Tähän pipoon on vähän vaikea antaa ohjetta, sillä itse pipo lienee ihan perusperuspipo. Lankoina olen käyttänyt vanhaa bluesia (sininen resori), punaista Suvia (muu pipo), harmaata Kotiväkeä (verkko) ja mustaa alabamaa (hämis). Pipo on neulottu 3,5 mm pyöröpuikoilla ja sukkapuikoilla. Silmukkamäärä oli 96 s alkuun, heti resorin jälkeen kavensin 6 silmukkaa tasaisin väliajoin ja sen jälkeen n. 8-10 kerroksen välein aina 6 s samoissa kohdissa. Sukkapuikoille siirryin, kun jäljellä oli 60 silmukkaa, ja siinä vaiheessa ryhdyin kaventamaan joka kolmannella kerroksella aina 12 silmukkaa tasaisin välein. Käytin tässä vaiheessa vain neljää sukkapuikkoa, niin kavennukset sujuivat näppärästi. Kun joka puikolla oli jäljellä enää neljä silmukkaa, pujottelin loppulangan silmukoiden läpi, kiristin ja päättelin langat.

Hämähäkin verkko on virkattu seuraavasti: virkkasin ensin ketjusilmukoita pipon päälle (silmukka kiinnittyy aina neuleen jokaiseen kerrokseen) noudattaen alkuperäisiä kavennuskohtia, jolloin pipon päälakin jakautui ensin kuuteen osaan. Näiden väliin virkkasin vielä toiset ketjusilmukkaketjut, jolloin tuloksena oli 12 osaa. Näin verkon "tukilangat" olivat valmiit. Sitten aloitin päälaelta päin ja virkkasin ketjusilmukkaketjuja verkon "välilangoiksi". Ensimmäisellä kierroksella virkkasin n. 5-6 silmukan mittaisen ketjun, kiinnitin yhdellä piilosilmukalla ketjun kuvan osoittamalla tavalla hieman alemmaksi, jolloin muodostuu tuollainen "roikkuva" verkkoefekti, sitten vielä 5-6 kjs ja kiinnitys piilosilmukalla tukilangan silmukkaan, ja näin virkaten koko pipon ympäri. Keskimmäisessä välilankakierroksessa kjs-ketjun mitta on 7-8 + 7-8 kjs aina tukilankojen välissä, ja alimmassa kjs-ketjuissa on 9-11 + 9-11 kjs. Silmukkamäärät vaihtelivat hieman, sillä kaikki tukilangat eivät olleet aivan saman matkan päässä toisistaan... *virn, käsityön leima* Verkkolankojen on tarkoitus olla hieman löysiä, sillä ne kiristyvät sopivasti sitten, kun pipo pannaan päähän.

Lopuksi virkkasin vielä hämähäkin. Siitä tosin taisi tulla hieman liian suuri, ehkä pienempi olisi ollut kivemman näköinen. Hämähäkin kroppa on virkattu keskeltä aloittaen ja sopivasti silmukoita vaihdellen, mutta sen voisi myös aloittaa tuolta peräpäästä ja virkata siitä ylöspäin. Hämähäkin jalat virkkasin ketjusilmukkaketjuiksi, joita pitkin tulin takaisin piilosilmukoilla. Hämähäkki on ommeltu kiinni pipoon käsin, jokainen jalka erikseen.

Esikoisen haluaisi, että teen hänelle mustan version uusimman elokuvan esimerkin mukaan. Siihen voisi verkon tehdä vaikkapa metallinkiiltoisesta langasta, samoin kuin hämähäkinkin.

Mutta tämä taisi tällä erää olla viimeinen panostukseni myssyviikoille, muita tempauksia ja vaihtoja pukkaa päälle, kun ei mihinkään osaa sanoa "ei"... =) Mutta kaksi neulottua ja kaksi virkattua kesäpäähinettä liene ihan kelvollinen saldo! Kiitos kaikille kanssamyssyilijöille ja ehtoisalle blogiemännälle, nautitaan kevään viime päivistä ja tulevan kesän riemuista täysin siemauksin! Ja hyvää äitienpäivää kaikille äideille, mummeille ja isomummeille!

1 kommentti:

Inkeri kirjoitti...

Onpas hauska malli!